Barnkalas i Gympasal
Foto: Joyce Adams
Maxat med tips och trix för Barnkalset
Det finns så mycket fördelar med att ha ett barnkalas i en gympasal där den främsta är att barnen verkligen får chans att röra och aktivera sig. Men det är även lite annorlunda mot att ha kalas hemma. Därav rekommenderar vi att du i god tid innan tar reda på vad som ingår i uthyrningen. De är nämligen vanligt att vissa gympasalar endast lånar ut det som står längs väggarna som plintar och mattor medans andra är mer generösa och lånar ut sådant som bollar, rockringar m.m. Det kan vara skönt att veta så du inte planerar för något som sedan inte går att genomföra. Men oavsett vad som ingår så kommer du få till ett super roligt kalas!
VAD KAN MAN LEKA?
Givetvis kan ni leka vad som helst och mestadels av tiden brukar barnen föredra fri lek. Så vårt tips till dig är att inte krångla till det för mycket. Men med det sagt är det alltid skönt att ha några lekar förberedda. Här kommer lite olika tips som kräver allt från ingen till mycket liten förberedelse, och lägg gärna till i komentarena om du vet en egna rolig lek du kan tipsa om.
.
✻ HINDERBANA ✻
Format: gemensam lek
Hur: ställ upp inredningen i en cirkulär bana för att undvika stopp. Tips: förklara för barnen att om de hör ett visst ljud, tex. en trumpet eller trumma så innebär de att de måste byta håll och göra hinderbanan baklänges, Hör de sedan ljudet igen så är det framlänges som gäller osv.
.
✻ BALLONGKOMPIS ✻
Format: gemensam lek
Hur: antingen så ges alla barnen en ballong var eller så väljer du att låta baren köra i par och ger då en ballong per par. Barnen ska sedan ta sig igenom hinderbanan genom att studsa ballongen på händerna så den inte nuddar marken, då får man börja om från start igen. De får inte heller hålla i ballongen utan den måste hela tiden hållas i luften.
.
✻ DANSSTOPP ✻
Format: tävling eller som gemensam lek
Hur: klassikern när alla dansar och när musiken tystnar ska alla stå blixt stilla, om man rör sig så sätter man sig ned. Och så fortsätter det tills alla sitter ner.
.
✻ SVANSKULL ✻
Format: tävling i lag eller individuellt
Hur: fäst ett band bak på ryggen för att markera vilket lag alla tillhör, antingen genom att knyta eller med hjälp av tejp. Viktigt att svansen sitter löst så den kan ryckas av utan att någon skadar sig. En får sedan kulla, genom att samla svansar. Den som blir utan svans är ute och sätter sig ned längst med väggen. Man kan även ha flera som kullar eller tävla alla mot alla där den med flest svansar vid slutet vinner
.
✻ ROCKANDE ROCKOR ✻
Format: tävla individuellt
Hur: placera flertal rockringar på golvet, ,men färre än vad det är barn. Välj ett barn som är rockan och placeras i mitten på golvet med en duk över sig. Spela sedan musik och barnen får röra sig fritt på golvet. När musiken tystnar vaknar rockan och ska fånga de andra barnen som i sin tur måste hitta en rockring att ställa sig i för att vara säkra, men man får stå två i en rockring. Om rockan fångar någon blir den med också en rocka och om nått barn inte hittat en rockring i tid och blev utan så blir även de med en rocka. Efter varje omgång gömmer sig rockorna igen, musiken börjar och en rockring tas bort.
.
✻ KILLER BALL ✻
Format: tävling i lag
Hur: barnen delas upp i två lag och ställer sedan upp sig längs med väggen på varsin sida av gympasalen. Placera sedan två till sex bollar längs mittlinjen. På signalen ska lagen springa mot mittlinjen och fånga bollarna för att sedan föras bakom mållinjen innan den kan kastas mot motståndarlaget. Vid nästa startsignal kastas bollarna och om de träffar någon av motståndarlaget åker den personen ut. När bollen kastas får man ej passera mittlinjen och det räknas inte heller som träff om man kastar på ansikte händer eller underarmar. Sedan börjar om igen tills dess att ett av lagen har vunnit.
.
✻ INTE NUDDA MARK ✻
Format: gemensam lek
Hur: här gäller det för barnen att klara sig genom hinderbanan utan att nudda marken, extra kul med lite musik till
.
✻ UNDER HÖKENS VINGAR ✻
Format: tävling individuell och i grupp
Hur: Barnen ställer sig längs med ena väggen. En eller två utses till hökar och ställs mitt i rummet med ryggarna mot barnen. Höken ropar: ”kom alla mina fåglar”. Barnen svarar ”Vi törs inte”. Höken ropar: ”Kom ändå!”. Barnen springer då över till andra väggen (där det är säkert) samtidigt som Höken vänder sig om och kullar så många som möjligt, varpå de också blir hökar. Och så fortsätter man tills alla blivit hökar.
Foto: Sofiya levchenko
.
✻ FÅNGA KUNGEN ✻
Format: tävling individuell
Hur: barnen står på en linje längs med väggen. Kungen står i mitten av salen med ryggen vänd mot barnen. Kungen bestämmer sen vilken sorts steg som barnen ska ta genom att ropa ut det. Kungen kan även vända sig om när den vill genom att först höja händerna i luften (för att markera) följt av att ropa ”Halt!”. Barnen måste då stå helt stilla för om de inte gör det kan kungen beordra dem att börja om från början. Barnet som först tar kungen i ryggen blir den nya kungen. Förslag på steg man kan ta:
Myrsteg – pyttesmå steg
Ninjasteg – häl mot tå, häl mot tå
Prinsessteg – helt vanliga steg
Jättesteg – långa steg
Masksteg – man lägger sig på golvet och ställer sig upp där huvudet slutar
Paraplysteg – snurrar runt tre varv och ta sen ett steg
.
✻ FÖLJA HATTEN ✻
Format: gemensam lek
Hur: en person ges en hatt, Sedan måste alla barnen följa efter och spegla allt som hattbäraren gör under tiden den tar sig genom salen och musik spelas. När musiken tystnar ger hattbäraren sin hatt till personen bakom sig och ställer sig längst bak i ledet. När musiken börjar igen följer alla den nya hattbäraren och så fortsätter det tills alla fått chansen att bära hatten. TIPS: är ni många så utse två hattbärare.
.
✻ LIMBO ✻
Format: tävling individuell
Hur: sätt på lite härlig musik och låt sedan barnen en och en försöka gå under en pinne eller snöre. Beroende på hur svårt du vill göra det kan regeln vara att de antingen bara får gå under genom att böja ryggen bakåt. Eller så använder du lite lättar regler som att man endast får gå under med hjälp av fötterna (alltså inte krypa eller åla).
.
✻ SKEPPSBROTT ✻
Format: tävling individuell
Hur: förklara att golvet är ett hav fullt med hajar och krokodiler och att alla barnen blivit skeppsbrutna och måste nu ta sig runt på skeppet (vilket är all inredning med allt från plintar till rockringar). Men om de råkar nudda havet då måste de stå helt stilla tills att de blir räddade av en kompis genom att de tar varann i handen. Utse även två pirater och märk ut dem med något band eller rolig hatt. Dessa pirater ska sedan försöka fånga de skeppsbrutna genom att röra vid dem, MEN de får inte springa utan endast gå och de får röra sig i vattnet till skillnad från de skeppsbrutna. Fångar piraten någon så byter de plats, pirat blir skeppsbruten osv. TIPS: ha en trumpet (klocka, trumma el visselpipa) som du som vuxen slår på när leken blir för vild och då måste alla utom piraterna stå blixt stilla tills trumpeten hörs igen.
.
✻ LYCKOHJUL ✻
Format: individuell lek för att få godispåsen
Hur: berätta att barnen behöver ta ett varv i hinderbanan för att få snurra på lyckohjulet som är delat i exempelvis fyra delar ( godispåse x 2 och spring ett varv x 2. Om de inte får en godispåse när de snurrar kan de bara göra hinderbanan igen för att försöka, på så sätt blir det inte en för lång kö för att få snurra på hjulet och barnen hålls sysselsatta en liten stund till.
.
✻ TROLLSKATTEN ✻
Format: gemensam lek
Hur: barnen gömmer sig bakom inredningen i lokalen, som tex. under mattor, bakom plintar m.m. Någon vuxen ( i alla fall första gången för att visa hur man gör) utses sedan till trollet och sätter sig sedan bakom en plint i andra änden av salen. På golvet framför plinten läggs sedan rispåsar, vilket är skatten, eller liknande ut som trollet vaktar. Trollet kryper sedan ner bakom plinten och räknar högt till 5 eller 10 beroende på hur svårt man vill göra det. Under den tiden har barnen chansen att smyga fram och ta skatten från trollet. Men när trollet räknat till klart hoppar den upp och förtrollar all barn till sten som inte hunnit gömma sig igen och som trollet kan se. De barnen får då sätta sig ner och kan endast befrias om en kompis nuddar vid dem, varpå de får börja om från start igen. Men de barn som lyckas komma ända fram får ta med sig en eller flera rispåsar om de hinner och sedan börja om från början igen för att försöka samla på sig fler. Leken slutar när hela skatten är tagen.
4 kommentarer
Sara
Precis vad jag behövde! Tackar
Festfix
Kul att höra! /Festfix
Maja
Tack för alla bra tips! Har ni tips på vad man kan bjuda på, som är lätt att fixa tänker jag?
Festfix
Hej Maja, vad kul att du frågar det! Självklart kan vi fixa det, håll utkik så lägger vi upp det under veckan 🙂 //Festfix