Hem,  Påsk

Utmana varandra i årets äggjakt!

Fota: Zan

En rolig lek för stora och små

För många barn är det en självklarhet att leta ägg till påsken men vi tänker att det nödvändigtvis inte behöver betyda att det är en jakt efter att hitta godis. Med det i åtanke styrde vi ihop en lekfull utmaning där man individuellt eller i lag ska försöka hitta bägge halvorna av ett ägg för att få ett poäng.

Det är en utmaningen som funkar likväl i hemmamiljö som i skolmiljö. För allt som behövs är lite fantasi för potentiella gömställen och lite skog eller trädgård så barnen får yta att springa av sig på. Vi har gjort denna ett flertal gånger och den funkar lika bra för stora som små barn. Det ända som varierar dem emellan är hur tävlingsinriktat utmaningen brukar blir. Så sätt på er springskorna och ge er ut i påskvädret och ta er an vår utmaning, ”Jakten på de försvunna äggen” i år!

Foto: Annie Spratt

HUR GÖR MAN?

Gömma alla bilderna på olika platser runt om i trädgården eller skogen. Ett tips är att skriva upp vilka som göms var då det är lätt att glömma. Välj sedan om det ska letas individuellt eller i form av lag, vilket som går bra. Samla sedan alla som ska delta och förklara att de nu ska leta efter olika ägghalvor som tillsammans blir ett helt ägg (varje ägg har två delar). Personen eller laget med flest ägg på slutet vinner.

Men det finns givetvis vissa regler att följa:

Ett helt ägg ska bestå av en bild med en ägghalva som är en underdel och en bild av en annan ägghalva som är en överdel. Bägge bilderna ska ha samma mönster.

Under jakten får man endast plocka loss en ägghalva och ta den med sig OM man redan har lokaliserat var den andra finns. Man får alltså inte plocka ner en och sedan springa runt och leta efter den andra matchande delen utan MÅSTE veta var den redan finns.

Om någon plockar ner en ägghalva för att sedan springa till platsen där nästa finns samtidigt som någon annan gör detsamma med den andra ägg halvan då blir det en påskutmaning (frågorna för detta finns längre ner). Bägge parter ställs då mot varandra och tilldelas samma fråga. Den personen (eller laget) vars svar är närmst det korrekta svaret vinner motståndarlagets ägghalva.

Om någon plockar ner en bild för att sedan upptäcka att de glömt var den andra ägghalvan fanns får då sätta tillbaka den på sin ursprungliga plats samtidigt som de högt låter som en höna eller tupp. På så sätt får alla andra som letar en hint om att där hönan/tuppen låter finns en ägghalva och kan då själva springa dit och kolla. 

Varje person, eller lag, har även tre önskningar som kan användas för att få en ledtråd. Dessa ledtrådar kommer ge en indikation om i vilken höjd den ägghalvan de söker finns på. Använd ledtrådar som  ”påskkyckling” för låg höjd, ”påskhare” för mellan höjd och ”påskkärring” för hög höjd.

Om det i slutändan står oavgjort mellan två personer eller lag då kan en påskutmaning användas, som en slags utslagsfråga,  där den som svarar närmast vinner.

PÅSKUTMANING FRÅGOR

Här kommer exempel på frågor att ställa om det blir aktuellt med en påskutmaning, kom ihåg att det inte ska handla om vem som svarar rätt utan om vem som svarar närmast.

”Vilken är månaden när man firar äggets dag med allt från festivaler och utställningar? ” (svar: oktober)

”Ungefär hur många chokladkaniner produceras varje år till påsk?” (svar: ca 90 miljoner)

”När började traditionen att måla ägg till påsk?” (svar: 1800-talet)

”Ungefär hur många ägg säljs till påsken varje år i Sverige?” (svar: ca 50 miljoner)

”Hur länge ruvar hönan sina ägg innan de kläcks?” (svar: ca 21 dagar)

Låt höra, vad tycker ni om denna typ av äggjakt?!

4 kommentarer

  • Siri

    Åh vad roligt, perfekt för oss på fritids! Tänker även laminera dem så jag kan använda de nästa år med 🙂

  • Elise

    Tack för bra tips!
    Men jag vet inte om jag förstår riktigt, måste det vara ett par de hittar, alltså samma över-och underdel? Eller bildar två olika halvor (färger) också ett ägg?
    Jag förstod nog inte första regeln. Eller göms alla halvor separat, lite som kurragömma. 🙈

    • Festfix

      Hej Elise, det kan vara vi som behöver vara lite extra tydliga gällande det också 🙂 Tanken är att du ska hittade två delarna av ett ägg med samma mönster (en övre och en undre del) då dessa två delar utgör ett helt ägg och därmed ett poäng. Så med risk för att vara extra tydliga, ja man ska hitta två matchande ägghalvor. Blev det tydligare? /Festfix

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *