Hem,  Påsk

Bjud in till Påsk

Dekorera bordet under påsken

Ska du ha Gäster över till Påsken?

Påsken är en av årets mest efterlängtade högtider – en tid för gemenskap, vårkänslor och, såklart, en härlig middag med nära och kära. Oavsett om du planerar en stor släktträff eller en mer intim middag är det några saker som kan göra firandet både enklare och mer stämningsfullt. Här kommer våra bästa tips för en påskbjudning som gästerna sent kommer glömma!

Påskdukning – låt Kreativiteten flöda

När det är dags att duka bordet, våga ta ut svängarna! Påsken är en färgglad högtid, men du kan lika gärna gå för en mer stilren dukning i jordnära toner. Här är några idéer för att skapa en inbjudande och rolig bordsdekoration men behöver du ännu mer förslag på Påskdekorationer – klicka här!

  • Lek med servetterna – Vik dem som kaninöron eller knyt ett snöre runt dem tillsammans med en liten vårblomma.
  • Gör något personligt – Placera små handskrivna lappar under tallrikarna med påskgåtor, skojiga anekdoter eller roliga fakta om påsken.
  • Dekorera glasen – Sätt fast små namnlappar på glasen med påskmotiv eller knyt ett litet sidenband runt foten.

Vill du ha en extra wow-effekt? Skapa en liten godispåse vid varje plats, gärna fylld med något annat än bara godis – kanske en mini-påskhare i trä eller en liten chokladkyckling.

Låt Naturen bli en del av Dukningen

Inget säger ”vår” mer än fräscha blommor och naturliga inslag. Plocka in kvistar av björkris, blåbärsris eller vitsippor och placera dem i små vaser. En krispig bukett tulpaner på bordet är nästan ett måste, men även minivaser med krokusar eller snödroppar kan göra stor skillnad. Vill du gå ett steg längre? Skapa en påskkrans att hänga på dörren eller lägga som en mittpunkt på bordet!

Påskmaten – tradition och nytänk i härlig blandning

Mat är en stor del av påsken, och medan ägg och kött historiskt har varit huvudnumret på påskbordet, har också fiskrätter som sill och lax blivit en självklarhet. Här är några rätter som garanterat gör succé:

Klassikerna:

  • Inlagd sill – prova gärna olika smaker som senapssill, löksill och krämig vitlökssill.
  • Rökt lax och gravad lax – serveras med en god hovmästarsås eller en fräsch citrondressing.
  • Lammstek eller lammracks – klassiskt kryddat med rosmarin, vitlök och timjan.
  • Västerbottenpaj – en given favorit, gärna toppad med löjrom och crème fraîche.
  • Janssons frestelse – en krämig och smakrik potatisgratäng med ansjovis.
  • Färskt surdegsbröd och knäckebröd – perfekt att servera med vispat smör eller färskost med örter.

Vårens fräschaste inslag

  • Primörsallad – med sparris, rädisor, sockerärtor, färska örter och en citronvinägrett.
  • Ugnsrostade grönsaker – exempelvis morötter, rödbetor och palsternacka med honung och fetaost.
  • Färskpotatissallad – med senapsdressing, kapris och dill.
  • Grön ärtsoppa eller sparrissoppa – en len och vårig förrätt.
  • Små fyllda ägghalvor – toppade med exempelvis skagenröra, kaviar eller färskost med gräslök.
Fisk till påsk

För den som vill ha något lättare:

  • Små pajer med getost och spenat – eller varför inte en med grönkål och fetaost
  • Fräsch rödbetssallad – med fetaost, valnötter och en balsamicodressing.
  • Marinerade kronärtskockor – med olivolja, vitlök och citron.
  • Sparris med parmesan – perfekt som tillbehör eller förrätt.
  • Rårakor eller potatisplättar – serverade med smetana och gräslök.
  • Avokadohalvor med citron och chili – ett fräscht alternativ till förrätt eller som del av buffén.

Och glöm inte efterrätten:

  • Citron- eller passionsfruktscheesecake – en frisk och syrlig avslutning på måltiden.
  • Pavlova med bär och lemon curd – maräng, grädde och frukt i en härlig kombination.
  • Mjuk morotskaka – med en krämig färskostglasyr och rostade nötter.
  • Påskcupcakes – dekorerade med små chokladägg eller marsipankycklingar.
  • Vit chokladpannacotta – toppad med färska hallon och mynta.
  • Hemgjorda chokladpraliner eller tryfflar – en lyxig avslutning på middagen.

Förbered i förväg – mindre stress, mer umgänge

För att du själv ska kunna njuta av middagen, välj gärna rätter som kan förberedas i god tid. Inlagd sill, pajer och desserter kan ofta göras dagen innan, och kallskurna rätter går snabbt att lägga upp när det är dags att äta.

Om du vill hålla firandet avslappnat, varför inte be gästerna ta med sig varsin rätt? Då blir det mindre jobb för dig, och alla får bidra till en smakrik påskbuffé!


Gör påskfirandet extra roligt

För att middagen inte bara ska handla om mat, kan du planera in en rolig aktivitet. Här är några idéer:


Och glöm inte Dekorationerna:

Slutligen..

Oavsett hur du väljer att fira påsken, kom ihåg att det viktigaste är att umgås och ha kul tillsammans. Med rätt planering och några genomtänkta detaljer blir det en påskmiddag som både du och dina gäster kommer att minnas med glädje – för mer tips på produkter till Påsken, klicka här!

Glad påsk och trevligt firande!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *